Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η μαγεία της μουσικής του Μίκη και η ιέρεια Φαραντούρη

     Γράφω με αφορμή τον ερχομό στην πόλη μας της Μαρίας Φαραντούρη, και την συναυλία που έδωσε, κατά την βραδυά που ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης δεν μπόρεσε μεν να ’ρθει αλλά μας έστειλε την μουσική του, τραγουδισμένη από την φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Ξεχείλισε ο λόγος των μεγάλων μας ποιητών, που πέρασαν μέσα στο σπίτι του καθενός μας χάρη στον Μίκη. Ένοιωσα βαθειά την αίσθηση πως ο κόσμος το είχε ανάγκη να τραγουδήσει. Και τραγούδησε! Τραγουδούσαμε όλοι μαζί με την μεγάλη κυρία, με το απαράμιλλο ήθος, την επιβλητική παρουσία  και την αρχοντική φωνή. Μόνο κάποια εμφανή της προβλήματα πρόδιδαν πως ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν χαρίζεται σε κανένα. 
     Είναι δύσκολες οι εποχές που περνάμε σαν έθνος και ο κόσμος ξέδωσε. Ίσως είναι καιρός να ενεργοποιηθούν και πάλι οι ποιητές, να βρουν ερέθισμα για να γράψουν, να παρασύρουν, να συνεπάρουν τα πλήθη, με τον λόγο τους, με την βροντερή φωνή τους. Δάκρυσα όταν σκέφτηκα πως τα περισσότερα από τα τραγούδια που ακούστηκαν τα είχα διδάξει στα παιδιά μου στο Σχολείο, τα είχαμε τραγουδήσει με τις χορωδίες μας σε κάθε ευκαιρία κι όσα απ’ αυτά ήταν εκεί μέσα τα τραγουδούσαν με καμάρι. Ένοιωσα εκείνη την στιγμή πως ο σπόρος που σπέρνουμε, όλοι της πατρίδας μας οι ονειροπόλοι δάσκαλοι, κάποια στιγμή θα καρπίσει, θα πληθύνει ο όμορφος κόσμος, οι νέοι μας, και θ’ ανθίσει και πάλι η χαρά στα χείλη μας. Ίσως τότε γλυτώσουμε από τους απάτριδες προδότες που μας κυβερνούν και προσπαθούν πάση θυσία να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό και να τον παραδώσουν βορά στα διεθνή όρνεα. 
     Από την άλλη, παρατηρώντας γύρω μου, έβλεπα νέους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα με το κινητό τους για να περάσει η ώρα (ποιος ξέρει για ποιο λόγο ήρθαν στην συναυλία;), μη σιγοψιθυρίζοντας ούτε ένα τραγούδι, αφού δεν ήξεραν, κι απογοητευόμουν. Έλεγα πως αυτές οι γενιές δεν έχουν μέλλον γιατί δεν ζουν το παρόν κι ούτε ξέρουν κάτι από το παρελθόν. Έβλεπα και τον νεαρό που μας σύστησε η Μαρία για καλή φωνή, να στέκεται με ανοιχτά τα πόδια, με προτεταμένο το κεντρικό του σημείο, να αυτοδιευθύνεται, να μην φροντίσει να μάθει τέσσερα τραγούδια απ’ έξω και να διαβάζει τους στίχους, κι είπα πως τελικώς δεν αρκεί να έχει κάποιος καλή φωνή, πρέπει να μπορεί να το υποστηρίξει με την όλη του παρουσία, κυρίως με το ήθος του, λέξη που υπάρχει και σημαίνει κάτι μόνο στην ελληνική γλώσσα.
     Όταν καταδέχεσαι να εξευτελίζεσαι, να ζητάς την ευκαιρία της ζωής σου να σου την δώσουν οι κάθε λογής Ψινάκηδες, Κωστόπουλοι και Λεβέντηδες της τηλεόρασης, να συντροφεύεις σιτεμένες κυρίες της showbiz, για να ανέλθεις, πώς μπορείς στ’ αλήθεια να τραγουδάς «είσαι μικρός και δεν χωράς τον αναστεναγμό μου»; Και πάλι όμως με συνέφερε ο λόγος των Ελλήνων ποιητών και η πληθωρική παρουσία της ιέρειας Μαρίας Φαραντούρη, της μούσας του Μίκη Θεοδωράκη. Αυθόρμητη ήταν επίσης η κίνησή μου να παρακινήσω όλους που βρίσκονταν στην αίθουσα να σηκωθούμε και να την αποχαιρετήσουμε με τους στίχους του Σεφέρη, που δονούσαν την αίθουσα: «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε ψηλότερα», μήπως και μπορέσουμε να το κάνουμε όλοι μας πράξη, στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε.
 Χρήστος Βλαχογιάννης
Καθηγητής Μουσικής

18 σχόλια:

Sebastian είπε...

ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΜΑΕΣΤΡΟ, ΠΕΣΤΑ !!

Ανώνυμος είπε...

κοψε κατι,κοψε κατι,κοψε κατι,κοψε
σαν πολλα παιδι μου μας τα λες αποψε!!!!
μιλαμε ανατριχιασα.....[αιτωλια]

Ανώνυμος είπε...

μαεστρο καλα τα λες και θα μεινω μονο σ αυτο.Συγχαρητηρια

Ανώνυμος είπε...

MMM MALISTA, KSYPNHSE O PAPARAS 10.02 KAI EIPE NA KANEI SXOLIO. RE DE SEBESTE TIPOTA ?

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδί.... που χάθηκες εσύ ???
Καλά τα είπες. (Όχι όλα, αλλά καλά...)

SNiP είπε...

ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ;; ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΕΣΤΡΟ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ; ΗΜΑΡΤΟΝ !!! ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΕΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Χρήστο, όπως διαπιστώνεις και συ, το απόλυτο χάος. Είναι οι γνωστοί που εκτός από το ...γνωστό, βρήκαν και τα κινητά τους να παίζουν και με κάτι άλλο. Κράτα άμυνα όπως εσύ ξέρεις. Ένας φίλος

Ανώνυμος είπε...

υγ. μη νομίσεις ότι καταλάβανε και πολλοί αυτά που έγραψες. (ο ίδιος)

Ανώνυμος είπε...

Να τα πίστευε αυτά που γράφει; Γνωριζόμαστε κυρίες και κύριοι....

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή σύνταξη
το άρθρο αυτό του Χρήστου Βλαχογιάννη , δεν επιδέχεται σχολίων.
για τελευταία φορά σας παρακαλώ τροποποιείστε το μπλόγκ σας , που είναι αρκετά καλού επιπέδου , ώστε να δημοσιεύετε μόνον με όνομα του σχολιαστού. μόνον έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένα πραγματικά φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και κρίσεων .
φοβάμαι πως αν συνεχίσετε έτσι μόνον ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες προσφέρετε , που βέβαια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.
φιλικότατα εγώ που θέλω πολύ να υπογράψω το επόμενο

Ανώνυμος είπε...

Εθελοντές είστε και οι δύο και σας ευχαριστούμε. Η Φαρααντούρη που ήρθε προσκυνήτρια θα πάρει δεκαχίλιαρο συν τους φόρους, εσύ ως επαναπροσληφθείς αρχι...μουσικός πόσα;
Σας ευχαριστούμε θερμά όλους

Ανώνυμος είπε...

Η συναυλία ήταν εξαιραιτική και είχαμε καιρό να ακούσουμε κάτι τόσο ποιοτικό θύμιζε τις καλές βραδιές που ζούσαμε στις μπουάτ είχε εγγύτητα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να εκφράσουμε την αντίρησή μας στο έγκλημα που συνελείται σήμερα κατά της ανθρωπότητας . προϊονίζει έναρξη κοινωνικών αγώνων.
Κάποιοι μικρόψυχοι προσπαθούν να χτυπήσουν το Χρήστο, αλήθεια πόσο μικρός είναι ο κόσμος τους, πόσο κόντόφθαμοι είναι

IeraPolis είπε...

Αγαπητέ 8.54, δυστυχώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επωνυμία στα σχόλια. Ο καθένας μπορεί να γράψει υπογράφοντας με οποιοδήποτε όνομα. Ακόμη και αν δεχόμασταν μόνο e-mails πάλι δεν διασφαλίζεται η επωνυμία καθότι μπορεί όποιος θέλει να φτιάξει λογαριασμό με όποιο όνομα θέλει. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό και δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμη να βρούμε λύση. Και το χειρότερο είναι ότι και στις 2 περιπτώσεις δεχόμαστε επιθέσεις. Και από αυτούς που,δικαιολογημένα,θίγονται από κάποιο κακόβουλο ή υπερβολικό σχόλιο αλλά και από όσους τα απορρίπτουμε κατηγορούμαστε για επιλεκτική λογοκρισία. Με την ευκαιρία της απάντησής μας σε σένα, να ζητήσουμε συγνώμη από όσους συμπολίτες μας έχουν ενοχληθεί άμεσα ή έμμεσα από κάποια γραφόμενα αγνώστων. Από τη μεριά μας βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν υφίσταται δόλος ή σκοπιμότητα στη δημοσίευση των σχολίων, Προσπαθούμε, κατά το δυνατόν, να κινούμαστε πάνω στη χρυσή τομή. Δυστυχώς όμως αυτό είναι το επίπεδο του μέσου πολίτη και μάλιστα του υποτιθέμενα ανωτέρου επιπέδου εφόσον ασχολείται με υπολογιστές και internet και διαβάζει και τα blogs.
H δημοσίευση ας αποτελέσει κίνητρο για μαζική προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου μας.

Ανώνυμος είπε...

IeraPolis για να βελτιωθει το επιπεδο,να συνεννοηθειτε μεταξυ σας οι διαχειριστες του blog και να μην διαγραφετε σχολια μετα απο δυο η τρεις μερες αφου τα εχετε αναρτησει.Εκτος κι αν δεχεστε εξωθεν παρεμβασεις-βλεπε vlahojohn-και τα διαγραφετε οποτε σας το ζητησει,οπως κανατε με δυο σχολια δικα μου.Γιατι αυτο δεν ειναι επιλεκτικη λογοκρισια,αλλα κατευθυνομενη απο συγκεκριμενο ατομο.

THE ROCKER

Ανώνυμος είπε...

τι εγινε παιδια??? σας τραβηξε το αυτι ο καναρινιας και σβησατε τα μηνυματα??? ρε κλειστε το το μαγαζι αν ειναι να δεχεστε δαχτυλακι...[αιτωλια]