Είμαστε η μοναδική (όπως και σε πολλά άλλα) χώρα της Ευρώπης που η αλιεία συνεχίζεται με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία στο ένα μίλι από τη στεριά, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το οικοσύστημα. Και όλα αυτά την εποχή που η Επίτροπος Αλιείας είναι Ελληνίδα (!), ενώ δημιουργήσαμε (τρομάρα μας..) και υπουργείο ''Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας'' (βαρύγδουπος σοβαροφανής τίτλος...).
Ταυτόχρονα δεν έχει γίνει καμία εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα γριγρί, τα οποία σήμερα ψαρεύουν στα 300 μέτρα από την ακτή (ανεξαρτήτως βάθους), ενώ ο μεσογειακός κανονισμός για την αλιεία ορίζει σαφώς ότι οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει χώρα πέραν του βάθους των 50 μέτρων.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'' έχει κάνει ακόμη ένα βήμα, δίνοντας λίστες με τα αλιευτικά που παρανομούν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, ενώ συμμετέχει μαζί με 11 ευρωπαϊκές οργανώσεις σε ομάδα εργασίας που ασχολείται με το θέμα της παράνομης και καταστροφικής αλιείας, που στη Μεσόγειο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μηχανότρατες, γριγρί, βιντζότρατες, παράκτιοι αλιείς με παράνομα μέσα, μπουκαλάκηδες και νυχτερινοί ψαροντουφεκάδες αφανίζουν τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, με το Λιμενικό Σώμα να έχει ουσιαστικά διαλυθεί, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην παρανομία.
Το ''Αρχιπέλαγος'' τονίζει ότι η παράνομη αλιεία συνιστά κλοπή των ψαριών από αυτούς που ψαρεύουν νόμιμα αλλά και από τις μελλοντικές γενιές. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της εναπόθεσης των όποιων ελπίδων μας στον θαλάσσιο τουρισμό, θα πρόσθετα ότι αποτελεί κλοπή και από το ίδιο το μέλλον μας.
Αντώνης Μπληζιώτης
2 σχόλια:
Τι ισχύει για την αλίευση στην περιοχή μας;; Μπορούμε να έχουμε μία απάντηση από τους ψαράδες μας για το αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και στη Λιμνοθάλασσα;
Κλείνουν τα σχολεία μας,θα καταργήσουν τα ΤΕΙ,ΣΥΓΧΩΝΕΎΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ,όπως στην Νιγρίτα Σερρών,και εγκαινιάζουν γκέτο ψυχών, σε όλη την Ελλάδα αυτή είναι η εθνική πολιτική τους. Τρομάζω.
Δημοσίευση σχολίου