Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η ανακύκλωση που πάει στα σκουπίδια

Του Χριστόδουλου Σμπώκου 

Πρόσφατα διάβασα για το θέμα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων στην Βέροια. Για το πώς η ανακύκλωση των μπλε κάδων κατέληγε κυριολεκτικά και μεταφορικά στα σκουπίδια.  Εκεί λοιπόν, ο "έξυπνος" ιδιώτης που μετέφερε στη χωματερή το περιεχόμενο των μπλε κάδων θεωρούσε σκόπιμο να τα αναμιγνύει με τα υπόλοιπα και τελικά ο κόπος των ενεργών και περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένων πολιτών που έχουν βάλει την ανακύκλωση στην καθημερινότητα τους πήγαινε στράφι.
(περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ) Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί και σε αυτό τον τομέα πρέπει να αγνοείται τόσο το κοινό καλό, η ενέργεια, οι δράσεις και η αγωνία του απλού κόσμου και να υπερτερούν πάλι τα οικονομικά, πολιτικά ή όποια ιδιοτελή συμφέροντα;
Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί να μην αξιοποιήσουμε το θέμα ανακύκλωση και σαν άτομα και σαν κοινωνία και σαν κράτος προς όφελός μας αντί να επιβαρυνόμαστε κιόλας; Δεν είναι να απορεί κανείς, μια δράση τέτοια που σου δίνει τη δυνατότητα να αποδώσει, για το περιβάλλον, για την καθημερινότητά μας αλλά ακόμα και για την τσέπη μας στις άγριες εποχές που ζούμε να λειτουργεί αρνητικά; Λύσεις υπάρχουν. Άμεσα διαθέσιμες και πολλές ήδη σε εφαρμογή. Ας τις δούμε, ας ενημερώσουμε τον κόσμο, ας βρούμε επιτέλους τον τρόπο έστω την ανακύκλωση να την κάνουμε σωστά, παραγωγικά, πρακτικά και με ανταπόδοση.
Όπως έλεγε και μια σχετικά παλιότερη διαφήμιση, "δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο". Τρόπο και σωστή τακτική θα πρόσθετα εγώ... Σε μια χώρα που επικρατεί τόση ανοργανωσιά ας δώσουμε στον κανόνα, εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: