Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Γιαπωνέζοι μηχανικοί - Οργανωμένο κράτος - Αίσθηση καθήκοντος

Η Ιαπωνία μπορεί να έχει σαρωθεί κυριολεκτικά από έναν τερατώδη σεισμό, ένα γιγάντιο τσουνάμι και μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή ταυτόχρονα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να έχει μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο και μια αίσθηση καθήκοντος πέρα από τη δική μας (τουλάχιστον) φαντασία.
Απόδειξη;
Δείτε αυτό το κομμάτι τελείως κατεστραμμένου αυτοκινητοδρόμου, το οποίο ανακατασκευάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία μέσα σε μόλις έξι ημέρες (ναι ημέρες, όχι μήνες) μετά την φοβερή καταστροφή που χτύπησε τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.  Αυτό το κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου Great Kanto, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από το σεισμό των 9.0 ρίχτερ που ταρακούνησε συθέμελα την βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας.
Συνεργεία της εταιρίας επισκευών αυτοκινητοδρόμων NEXCO, άρχισαν την αποκατάσταση των ζημιών στις 17 Μαρτίου (προσέξτε, ούτε έξι (6) !!! ημέρες μετά το διπλό χτύπημα που δέχτηκε η χώρα στις 11/3). Στο τέλος της ημέρας της 23ης Μαρτίου, ο δρόμος ήταν ανοιχτός για την κυκλοφορία και μάλιστα έμοιαζε καινούργιος (και όχι μπαλωμένος και με παρακάμψεις).
Δε μπορώ ούτε να φανταστώ πόσος χρόνος θα χρειαζόταν, για να αρχίσουν, έστω, οι εργασίες επιδιόρθωσης στην Ελλάδα (δε συζητάμε καν για να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος). Σε επόμενη ανάρτηση θα σας υπενθυμήσουμε τι θα συνέβαινε σε αντίστοιχη περίπτωση σε μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε σε 600 χρόνια
δεν θα είναι έτοιμος ο δρόμος της Τουρλίδας.

Εδώ είναι η χώρα του πασοκ-νδ,
η χώρα του μηδέν και του τίποτα.

Και να σκεφθεί κανείς,
ότι εμείς οι Ελληναράδες
θεωρούμε τους Ιάπωνες κουτούς.....

Ανώνυμος είπε...

Περιμενετε θα τα φτιαξει ο Πικατσου η μαλλον ο περιφ. συμβουλος και πρωην αντινομαρχης εργων Πετροπουλος....

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΠΥΡΙΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΡΗΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕΙΣΜΩΝ ; ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ;; ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!!