Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η Εκδήλωση της Green Aim για τον φυσικό πλούτο του νομού


  Μοναδική  η συμμετοχή του κόσμου σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση της  Green Aim  στο Επιμελητήριο Αιτ/νιας.
    Με επιτυχία στέφτηκε και αυτή τη φορά η νέα πρωτοβουλία της  Green Aim  που σκοπό είχε να αναδείξει το ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο του νομού Αιτωλοακαρνανίας και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του.
   Η Ημερίδα -  εκδήλωση  που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 έδωσε απαντήσεις ,τροφή για συζήτηση αλλά και προβλημάτισε όλους όσους παραβρέθηκαν και γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του Επιμελητηρίου.
  Η έναρξη της Ημερίδας δόθηκε με το καλωσόρισμα από το Πρόεδρο της  Green Aim Ευάγγελο Αγγελάτο συντονιστή της εκδήλωσης, τόσο στους εισηγητές όσο και στους παρευρισκομένους.
  Ο κύριος Αγγελάτος κάλεσε στο βήμα τον Υπεύθυνο Οργανωτικής επιτροπής – Γενικό γραμματέα της  Green Aim  Αντώνη Πιτταρά, ο οποίος με την εισήγηση του αναφέρθηκε εύστοχα στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του νομού και αιτιολόγησε με βάσιμα επιχειρήματα το τίτλο της ημερίδας << Αιτωλοακαρνανία ο πλουσιότερος ‘’ φτωχος΄΄νομος >>
  Λίγο πριν την τοποθέτηση των εισηγητών χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Αιτ/νιας  Κωνσταντίνος Ροκος ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα αυτής της εκδήλωσης για ολόκληρο το νομό.
   Ο πρόεδρος της Agrino A.E  και επίτιμο μέλος της Green Aim Κώστας Πιστιόλας παίρνοντας το λόγο μίλησε για μια πράσινη Αιτ/νια με  ISO νομού .Μια Αιτ/ναι που έχει τις προοπτικές να προχωρήσει και να ξεχωρίσει εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες φυσικές της και όχι μόνο δυνατότητες.
  Ξεκινώντας η επίσημη από τους εισηγητές  τοποθέτηση των θεματικών ενοτήτων ο Νίκος Καραπάνος Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Green Aim, Msc Marketing στο Πανεπιστήμιο Middlessex του Λονδίνου με την ουσιαστική του παρέμβαση ανέπτυξε το θέμα << Το ανεκμετάλλευτο φυσικό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας – προοπτικές>> δίνοντας στο κόσμο που παρακολουθούσε την ημερίδα, το ερέθισμα αναζήτησης νέων ανεκμετάλλευτων πόρων στο νομό καθώς και τρόπους εκμετάλλευσης τους.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των υπολοίπων εισηγητών που ανέπτυξαν τα εξής θέματα:
- «Η χρήση των ΑΠΕ ως προοπτική ανάπτυξης» από τον κ. Φραγκίσκο Κουτελιέρη, Δρ. Χημικής Μηχανικής , Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
- «Πειραματική Καλλιέργεια Ενεργειακών Φυτών στη Δυτική Ελλάδα» από τον κ. Βασίλειο Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
- «Επενδυτικά Προγράμματα αξιοποίησης του νομού – Νέες θέσεις εργασίας» από τον κ. Λάμπρο Σαμαρτζή – Προϊστάμενο λογιστηρίου Αναπτυξιακής εταιρίας Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας
- «Καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας» από τον Peter Michel Heilmann, Πρόεδρο της EuroCharity
- «Η συμβολή των Φ/Β συστημάτων στην τροφοδότηση των σύγχρονων ενεργειακών απαιτήσεων υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» από τον κ. Γεώργιο Μουτούση ,Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energylines Engineering, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό MSc in Energy Management in existing buildings
- «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ως μοχλός ανάπτυξης του νομού» από τον κ. Δημήτρη Σερπάνο, Πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας , Καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
   Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο κ. Α. Κούρος αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο κ. Γ. Πρεβεζάνος  πρώην δήμαρχος  Μεσολογγίου  ,  ο κ. Α. Κότσαλος  αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου ,ο κ. Κ. Μυλωνάς πρόεδρος Rotary Αγρινίου  και φορείς του νομού .
 
                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ν. Καραπάνος: «Στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει επιτέλους τη θεωρία να την κάνουμε πράξη»
 Με εξαιρετική επιτυχία, στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας  στο Αγρίνιο έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 14/5 η ημερίδα της Green Aim με θέμα: «Αιτωλοακαρνανία ο πλουσιότερος «φτωχός» νομός – Νέες Ιδέες, Επενδύσεις, Θέσεις Εργασίας».
Στο πλαίσιο των εργασιών της εκδήλωσης που «καθήλωσε» κυριολεκτικά το ακροατήριο διακεκριμένοι επιστήμονες κατέθεσαν τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η Αιτωλοακαρνανία να τεθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης εκμεταλλευόμενη τον φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο. Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων στις εργασίες της ημερίδας.
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Καραπάνος με την ιδιότητα του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της Green Aim, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του περιέγραψε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας και κατέθεσε ένα περίγραμμα προτάσεων για να καταστεί πραγματικότητα η βιώσιμη ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Καραπάνος ξεκαθάρισε: «Αφήνοντας την ιδιότητα του πολιτικού, αφού σε ένα τέτοιο θέμα που αναφέρεται στην βιωσιμότητα μας δεν χωρούν πολιτικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, θέλω να τονίσω ότι η χρονική στιγμή, που εμείς στην Green Aim επιλέξαμε για την εκδήλωση αυτή, δεν είναι τυχαία. Είναι η καταλληλότερη.
Δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και πολύ περισσότερο των πολιτικών μας να δώσουν ριζικές λύσεις, η Green Aim παίρνει αυτή την μοναδική στα χρονικά του νομού πρωτοβουλία, να προτείνει εφαρμοστέες και δοκιμασμένες λύσεις για την ενίσχυση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Αιτωλοακαρνάνων.»
Στη συνέχεια ο κ. Καραπάνος συγκεκριμενοποίησε την κατεύθυνση που θα πρέπει να δοθεί τονίζοντας: «Μιλώντας για ανάπτυξη σαν κοινωνία πρέπει να εννοούμε την βιώσιμη και πραγματοποιήσιμη ανάπτυξη. Τί είναι όμως η Βιώσιμη Ανάπτυξη?
Είναι ένα πρόγραμμα δράσεως της κοινωνίας μας προς ικανοποίηση των αναγκών μας στο παρόν, χωρίς να υποθηκεύεται η δυνατότητα ικανοποιήσεων των αναγκών των επόμενων γενεών. Αυτό πρέπει να είναι και το μέτρο της ανάπτυξης και όχι η εξόντωση των πόρων από τη γενιά του σήμερα.
Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να αποτελεί και τον ουσιαστικό γνώμονα τόσο της δημόσιας πολιτικής όσο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και το αποτέλεσμα έρχεται όταν η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών συμφιλιώνουν την οικονομία, την ισότητα και το περιβάλλον.
Μέχρι τώρα η λέξη ανάπτυξη ήταν η θεωρητική λύση και η κατεύθυνση προς την έξοδο κάθε οικονομικής κρίσης. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα τουλάχιστον για το νομό μας να μετατρέψει την θεωρία σε πράξη.»
Ακολούθως ο Νίκος Καραπάνος αφού υπενθύμισε στο ακροατήριο όλα τα πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, που η αξιοποίηση τους μπορεί να δώσει ώθηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας υπογράμμισε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο επιβάλλεται να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με το επιστημονικό δυναμικό του.
«Πρέπει να  κινητοποιηθεί η συμμετοχή των Αιτωλοακαρνάνων, για την αξιοποίηση των  δυνατοτήτων, του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Κάτι που απαιτεί τεχνογνωσία, την οποία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας μεταδίδει στους φοιτητές του, αφού τα τμήματά του συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής. Είμαι βέβαιος ότι το πανεπιστήμιό μας όχι μόνο θα παραμείνει ενεργό, αλλά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νομού μας.» τόνισε ο κ. Καραπάνος για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των υπολοίπων εισηγητών που ανέπτυξαν τα εξής θέματα:
·         «Η χρήση των ΑΠΕ ως προοπτική ανάπτυξης» από τον κ. Φραγκίσκο  Κουτρελιέρη, Δρ. Χημικής Μηχανικής , Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
·         «Πειραματική Καλλιέργεια Ενεργειακών Φυτών στη Δυτική Ελλάδα» από τον κ.  Βασίλειο Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
·         «Επενδυτικά Προγράμματα αξιοποίησης του νομού – Νέες θέσεις εργασίας» από τον κ. Λάμπρο Σαμαρτζή – Προϊστάμενο λογιστηρίου Αναπτυξιακής εταιρίας Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας
·         «Καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας» από τον Peter Michel Heilmann, Πρόεδρο της EuroCharity
·         «Η συμβολή των Φ/Β συστημάτων στην τροφοδότηση των σύγχρονων ενεργειακών απαιτήσεων υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» από τον κ.  Γεώργιο Μουτούση ,Διευθύνοντα Σύμβουλο της  Energylines Engineering, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό MSc in Energy Management in existing buildings
·         «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ως μοχλός ανάπτυξης του νομού» από τον κ. Δημήτρη Σερπάνο, Πρόεδρο της  Διοικούσας επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας , Καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Των εισηγήσεων προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστα Πιστιόλα και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κώστα Ρόκο, ενώ την ημερίδα συντόνισε ο πρόεδρος της Green Aim, Αντώνης Πιταράς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και αυτός στο Αγρινιο ;; Αντε γειά!!!!