Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Όχι στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμβρακία

Προς: Δήμο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Κο Δήμαρχο, Κο πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου)
 Κοινοποίηση : Κ Υπουργούς – Βουλευτές Αιτωλνίας. Περιφέρεια Δ. Ελλάδος
          Πρόεδρους ΤΚ Φυτειών και Παπαδάτου, ΟΠΣΥΞ, Πολιτιστικούς συλλόγους Ξηρομέρου.
          Συνδημότες ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ και Δ. Ξηρομέρου
  
        Γνωρίζετε ήδη Κε Δήμαρχε από τις δεκάδες διαμαρτυρίες Πολιτικών- Φορέων και απλών Δημοτών μας, ότι δημιουργούνται 14 μονάδες κράτησης και υποδοχής λαθρομεταναστών-μεταναστών, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή σε όλη την Ελλάδα.  Για την Αιτωλοακαρνανία, προβλέπεται Κέντρο Κράτησης στο  Στρατόπεδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ (679 ΠΑΠ), στη ΒΑ ακτή της λίμνης Αμβρακίας. Η καταγάλανη και πεντακάθαρη λίμνη Αμβρακία, ανήκει  σε 3 Δήμους και στα ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ και Μεδεώνος –Αμφιλοχίας. Το Στρ/δο πρόκειται να καταργηθεί, αφού ήδη έχουν εκκενωθεί ή εκκενώνονται οι πολλές αποθήκες που έχει με τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.
      Σύμφωνα με το υπουργείο, όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων, ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης πρόκειται να δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος, είτε από το Πράσινο Ταμείο. (….ενώ δεν πήραμε ούτε περσινή τρίμηνη ΣΑΤΑ…)
     
Όμως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), επισημαίνει σε έκθεσή του τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών σε ήδη λειτουργούντα  κέντρα κράτησης στον Έβρο και υπογραμμίζει  παράλληλα, την ανεπαρκή αντιμετώπιση του...προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές, «παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. Η έκθεση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011.
     Επίσης μία γλαφυρή και θλιβερή ταυτόχρονα εικόνα της πραγματικότητας που βιώνουν οι μετανάστες που κρατούνται στον Έβρο, έδωσε προ ημερών με άρθρο του στο blog της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Συντονιστής της Οργάνωσης στον Έβρο, Θανάσης Σπυράτος.
     Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε  για τον βαθμό της ακρίβειας των παραπάνω συνθηκών διαβίωσης, ούτε έχουμε και λόγο να αμφισβητήσουμε κάτι πριν το  διασταυρώσουμε και το εξετάσουμε από πολλές πλευρές. Οι λαθρομετανάστες προστατεύονται από διατάξεις του Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά η φτωχή χώρα μας αντέχει την τεράστια πλημμυρίδα που ήρθε σαν τσουνάμι από Αφρική, Ασία και γειτονικές χώρες; Όχι.
     Στην αναπτυγμένη Αυστραλία  Κ Δήμαρχε, διαβάζουμε ότι κρατούνται από τον περασμένο Απρίλιο  σε κελιά υψίστης ασφαλείας στη φυλακή, αλλά χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους, οι θεωρούμενοι ως πρωτεργάτες της εξέγερσης που σημειώθηκε στο εκεί κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών Βίλαγουντ έξω από το Σίδνεϊ. Οι λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά  σε κτίριο του κέντρου κράτησης του Βίλαγουντ και ζητούσαν άσυλο και νομιμοποίηση. Στη συνέχεια ανέβηκαν στις στέγες των εγκαταστάσεων για να αποφύγουν την επέμβαση των Αρχών.
    Την ίδια στιγμή τρεις αιτούντες άσυλο συνέχιζαν, για πολλές ημέρες την διαμαρτυρία τους πάνω στην οροφή του κτιρίου ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν αργότερα και στο κέντρο κράτησης Κέρτιν της Δυτικής Αυστραλίας, όπου αιτούντες άσυλο έκαναν απεργία πείνας και η κατάσταση χαρακτηρίζονταν και ήταν «εκρηκτική» .
    Τους τελευταίους μήνες  και άλλες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.
          Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στην Αμβρακία, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δηλητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας  και τους Δημότες μας.  (Κλοπές, φόνοι, αναταραχή,  δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων). 
 Μετά από όλα τα παραπάνω καταγγέλλω:  
      1.  Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαβούλευση από το Υπουργείο, με τους ΟΤΑ, τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία, πριν πάρουν τέτοια απόφαση;
      2.   Είχαν η Περιφέρεια και οι βουλευτές μας πληροφορίες για ενδεχόμενη ίδρυση του Κέντρου στον Άγριλο και όχι στη ΠΑΤΡΑ ή ΗΛΕΙΑ ή περιφέρεια Ηπείρου; Τι έπραξαν; Διαβουλεύτηκαν; Γιατί δεν μας ενημέρωναν τουλάχιστον να δράσουμε εμείς δυναμικά ενωρίτερα και όχι τώρα εκ των υστέρων; Γιατί να μη επιλεγεί η ΠΑΤΡΑ ή η ΑΧΑΙΑ ή η ΑΡΤΑ και τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ;
      3.    Θα αφήσουμε να δούμε εμείς και τα παιδιά μας καταστάσεις όπως περιέγραψα πιο πάνω για την Αυστραλία; (Γιατί πιστεύω ότι θα δούμε χειρότερες.)
      ---    Η περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, ανήκει στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 με κωδικό GR 2310007. Ο πραγματιστικός και αειφόρος χαρακτήρας του δικτύου NATURA, αν και δεν απαγορεύει την χρήση απ’ τον άνθρωπο των πόρων, καθορίζει με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ μέτρα για τη  προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών που εφαρμόζεται η συνθήκη. 
      4.  Λήφθηκαν  υπόψη οι περιβαλλοντικές κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και οι διεθνείς δεσμεύσεις και περιορισμοί του δικτύου προστασίας NATURA 2000; Δεν θα επηρεαστεί η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου μας από την αυξημένη πλέον αστικοποίηση της περιοχής; (Αμφιβάλλω να το ξέρανε και πιστεύω ότι θα είναι βασικό όπλο στη φαρέτρα μας για τελική δικαίωση στον αγώνα μας)
Κ Δήμαρχε ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, Κ. ΣΑΜΑΡΑ. Σας Παρακαλώ για τα παρακάτω:
   Α.    Έκτακτη σύγκλιση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ  και κινητοποίηση για να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον των Δημοτών του Δήμου μας και ιδιαίτερα στο ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ (Τ.Κ ΦΥΤΕΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Κ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ –ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΙΒΙΟΥ).
   Β.     Άμεση έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ξηρομέρου, το οποίο να σταλεί  στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη Περιφέρεια και σε όλους τους Υπουργούς βουλευτές φορείς και οργανώσεις - κινήσεις Αιτωλνίας.
    Γ.    Να ζητήσετε άμεση συνάντηση με Δημάρχους Ακτίου- Βόνιτσας και Αμφιλοχίας και να εκδηλώσετε ενέργειες δυναμικής συνεργασίας και συντονισμό μαζί τους, για να ματαιωθεί η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στο Στρδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ.
   Η ίδρυση του Κέντρου, επαναλαμβάνω, θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη απαξίωση για όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και το ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ, θα αυξήσει την εγκληματικότητα με τη σίγουρη μόνιμη προσέγγιση στο χώρο εγκληματικών στοιχείων και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις .
  Ήδη απ ότι ξέρουμε Κ Δήμαρχε έχετε δει θετικά προτάσεις μας για σχεδιασμό και υλοποίηση παρεμβάσεων αγροτουριστικής ανάπτυξης στην ευρεία περιοχή ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ, έστω και μέσα στην οικονομική κρίση που βρισκόμαστε.
                 Αγαπητοί συνδημότες στην απόφαση της Κυβέρνησης  για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ, εμείς απαντάμε όχι μόνο με καθολική και εμπεριστατωμένη με στοιχεία άρνηση, αλλά και προτάσεις για διατήρηση και ενδυνάμωση της υφιστάμενης φυσιογνωμίας. Δεν μας τις ζήτησαν ποτέ. Γιατί να είμαστε η τελευταία επαρχία σε ανάπτυξη στην Ελλάδα και τώρα να πάμε στον απόπατο; Τι θα πούμε στους χιλιάδες  άνεργους νέους, αγρότες,  και κτηνοτρόφους μας; Θα πούμε ότι υγιείς επενδύσεις και ανάπτυξη ΓΙΟΚ; ( Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, θέσεις εργασίας από την ίδρυση του κέντρου θα υπάρξουν αλλά… ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΒΥΣΣΙΝΟ ΑΥΤΟ).
 ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.
                                     Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού
                                   Δημοτικη Σύμβουλος  Δήμου Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: