Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Μετά τον Κούνδουρο, σειρά του Σαββόπουλου

Το «ξέσπασμα» ενός συμβόλου της Αριστεράς:

«Να πάνε τοξικομανείς και μετανάστες σε νησιά με χαμηλό πληθυσμό!»  

Ενδεικτικό της ζοφερής εικόνας που παρουσιάζει πλέον το κέντρο της πρωτεύουσας και η έξαρση της βίας, η οποία το τελευταίο διάστημα γιγαντώνεται στις γκετοποιημένες γειτονιές του κέντρου, είναι το σημερινό ξέσπασμα του Διονύση Σαββόπουλου. 

Ο κορυφαίος τραγουδοποιός, που για δεκαετίες εξέφρασε με τους στίχους τις γενιές της αμφισβήτησης και του προβληματισμού, πρότεινε με δήλωσή του να «κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Διονύσης Σαββόπουλος, μιλώντας σε κοινή εκπομπή με θέμα τη βία, που οργάνωσαν την Τετάρτη οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πρωτεύουσας, έφτασε σε σημείο να ζητήσει «τον καθαρισμό της πόλης από τοξικομανείς και μετανάστες και τη μεταφορά τους σε νησιά με χαμηλό πληθυσμό».

Οι δηλώσεις του συνθέτη, που τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί από τους παλιούς του συντρόφους για μια ριζική μεταστροφή προς συντηρητικές απόψεις, προκάλεσαν ερωτηματικά στους δημοσιογράφους της ραδιοφωνικής εκπομπής, οι οποίοι τον ρώτησαν αν τα νησιά με χαμηλό πληθυσμό θυμίζουν τα ξερονήσια της μετεμφυλιακής Ελλάδας... Ο «Νιόνιος» δεν δίστασε να απαντήσει με την παράφραση ενός στίχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα να αποφασίσεις αν θα πεθάνεις ή θα ζήσεις».
Τέλος, τόνισε ότι η Αθήνα υποφέρει από την τρομοκρατία και τη βία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς, που τον κατηγορούν πως οι απόψεις του ταυτίζονται πλέον με αυτές των χειρότερων εχθρών της δημοκρατίας. Σίγουρα πάντως, οι σημερινές δηλώσεις του Διονύση Σαββόπουλου θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο κοινωνικής, αλλά και πολιτικής αντιπαράθεσης για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού φαινομένου της ύπαρξης χιλιάδων μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας.
(Πρώτο Θέμα online)

6 σχόλια:

ναυαγός εν αιθρία είπε...

ο Νιόνιος γέρασε και φροντίζει να παραδώσει "καλή" (όπου καλή, καλή και δεξιά - καλή και συντηρητική) την ψυψή του στο παράδεισο μου φαίνεται

Ανώνυμος είπε...

Κυρ-Νιόνιο μαζί σου είμαι. Αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το "φωτιά και σίδερο" για όλους τους λαθρομετανάστες, τότε είναι καλύτερα να τους στείλουμε Μακρόνησο, Γυάρο, Αη-Στράτη... αλλιώς τους βλέπω στο 2/39 σύνταγμα Ευζώνων. ΔΙΑΛΕΞΤΕΕΕ!!!!

Ανώνυμος είπε...

τι να πει κανεις για εναν ανθρωπο που εβγαλε απο τουρτα την καλομοιρα και την παρουσιασε στο κοινο!!!!!!!!!
ντροπη για τις δηλωσεις του και μονο ντροπη...[αιτωλια]

Διονύσης είπε...

Ας διαβάσουμε
τις σημερινές δηλώσεις και εξηγήσεις του Νιόνιου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Διονύσης Σαββόπουλος απέστειλε επιστολή στην Ελευθεροτυπία σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι εννοούσε όταν υποστήριξε να στείλουμε τους λαθρομετανάστες στα νησιά.

Η επιστολή

"Για να προλάβω περαιτέρω παρεξηγήσεις, επαναλαμβάνω ό,τι είπα στον ραδιοφωνικό μαραθώνιο της Τετάρτης, κάπως πιο συμπυκνωμένα εδώ.

Να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, διότι το εφιαλτικό πρόβλημά μας τώρα, χειρότερο απ' την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα, είναι ο τρόμος των πολιτών. Οπου και να διαμένουμε, διασχίζουμε την Αθήνα δύο φορές τη μέρα για δουλειές, μετά φόβου Θεού και με κλειστά τα τζάμια. Προχθές μαχαίρωσαν τον βοηθό μου.

Μία λύση θα ήταν να μεταφερθούν οι παράνομοι μετανάστες σε μισοαφημένα νησιά ή χωριά, για να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν με τη βοήθεια του ΟΗΕ, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε. Κι όταν επιτέλους δεήσει η Ευρώπη να σχεδιάσει κοινή πολιτική για τους μετανάστες και φύγουν οι άνθρωποι, τότε οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών σε χωριά και νησιά μας, θα 'χουν το σπιτάκι τους συντηρημένο κι απ' έξω κανένα αμπέλι ή χωράφι καλλιεργημένο.

Τα εξαρτημένα άτομα είναι άλλο. Πρέπει να φύγουν απ' το κέντρο και να φιλοξενηθούν σε κέντρα απεξάρτησης -χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερα- μακριά απ' τις πιάτσες, όπου να μην είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση των εμπόρων ναρκωτικών. Διότι πρέπει να αστυνομεύονται οι έμποροι και όχι οι εξαρτημένοι, για τους οποίους πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι είναι δικά μας παιδιά.

Να καθαριστεί το Ιστορικό Κέντρο, που δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, το Θέατρο, η Φιλοσοφία και η ίδια η Ευρώπη. Και τώρα είναι ανθρώπινη χωματερή, κρανίου τόπος, έτσι θα το αφήσουμε; Περιμένοντας την Ευρώπη; Να καθαριστεί λοιπόν και τότε πια να κατοικηθεί με χαμηλό επιδοτούμενο ενοίκιο από νέα ζευγάρια, να ζωντανέψουμε.

Πιθανόν υπάρχουν κι άλλες, καλύτερες λύσεις απ' αυτές που ανέφερα. Θα μ' ενδιέφερε πολύ να τις ακούσω.

Αντ' αυτού, ακούω έναν αντίλογο από τα blogs και από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για μια λύση, να γίνει ένας διάλογος, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, αλλά ενδιαφέρεται μάλλον να στήσει ένα θέαμα καβγατζίδικο, με ειρωνείες, εξυπνάδες και διαστρεβλώσεις. Πότε είπα εγώ για ξερονήσια και εξορίες; Ξερονήσι είναι τώρα το κέντρο της Αθήνας. Σε άθλια γκέτο, στοιβαγμένοι ζουν αυτοί οι δυστυχείς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να τους πάει σε περιφραγμένα στρατόπεδα τούς φαίνεται καλύτερο;

Μου κάνει εντύπωση αυτή η καινούργια λογοκρισία διά της διαστρεβλώσεως, γιατί είναι πολύ πιο εφιαλτική και περίπλοκη απ' αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Στοχοποιούνται πλέον άνθρωποι. Από πού προέρχεται άραγε αυτό; Προέρχεται πάλι από τον πανικό και τον φόβο αρκετών ανθρώπων δίπλα μας, που ταυτοχρόνως, όμως, δεν θέλουν να χάσουν τις ψευδαισθήσεις τους και μες στη βαθιά απογοήτευσή τους κατασκευάζουν εχθρούς.

Κι ύστερα πάλι αυτοί οι ίδιοι αναρωτιούνται: "Μα γιατί σιωπούν οι διανοούμενοι;"".

Ανώνυμος είπε...

ρε "αιτωλια" όλο κριτική ανώνυμα κάνεις.
κρυμμένος πίσω απο το ψευδόνυμο σου...