Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Διάπλους Αιγαίου για το χαμόγελο του παιδιού


Στις 22 Μαΐου 2011 θα ξεκινήσει με αφετηρία την Ερέτρια ο 1ος Διάπλους Αιγαίου με καγιάκ και τερματισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στο Χαμόγελο του Παιδιού. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα ανέλαβε η ομάδα South Evian Gulf team και συγκεκριμένα οι πεπειραμένοι αθλητές του καγιάκ, Άγγελος Χριστοφίδης και Κώστας Μανατάκης. Στόχος τους είναι μέσα από αυτό το σημαντικό και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα να μεταφέρουν το μήνυμα του Χαμόγελου.
Τα έσοδα από πιθανές χορηγίες που θα εξασφαλίσουν μέσω εταιρειών ή ιδιωτών, θα διατεθούν εξολοκλήρου για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα για την κάλυψη ιατρικών εξόδων παιδιών που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
Ως θαλάσσιος δρόμος επελέγη αυτός των Ανατολικών Κυκλάδων, με συνολική διανυόμενη απόσταση τα 250 ναυτικά μίλια. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί με τους ενδιάμεσους σταθμούς έχει σχεδιαστεί ως εξής:
Ερέτρια – Ν. Στύρα – Κάρυστος – Άνδρος (Μπατσί) – Τήνος (Χώρα) – Μύκονος (Χώρα) –Νάξος (Xώρα) - Ίος (Αγία Θεοδότη) – Θήρα – Χριστιανή (μεγάλη νησίδα συμπλέγματος Χριστιανών) – Ντία – Ηράκλειο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα Facebook «Διάπλους Αιγαίου με καγιάκ για το Χαμόγελο του Παιδιού».
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία μέσω της σελίδας «Διάπλους Αιγαίου με καγιάκ για το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Facebook καθώς και μέσω των λογαριασμών «Aggelos Christophides» και «Hamogelo tou paidiou» στο twitter και φυσικά μέσω του site μας www.hamogelo.gr

  Εύβοια - Ηράκλειο με καγιάκ και ..."Χαμόγελο"

Ξεκινούν έναν μοναδικό άθλο για να μη σβήσει το χαμόγελο... Με ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, τον διάπλου του Αιγαίου με καγιάκ, αποφάσισαν δύο κωπηλάτες να στηρίξουν τον αγώνα που δίνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Οι δύο αθλητές ξεκινούν σήμερα από την Ερέτρια και στόχος τους είναι να τερματίσουν μέσα σε περίπου είκοσι μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν το μήνυμα του συλλόγου που κινδυνεύει να κλείσει λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Ο Αγγελος Χριστοφίδης και ο Κώστας Μανατάκης, πεπειραμένοι κωπηλάτες, θα διανύσουν 250 ναυτικά μίλια με καγιάκ και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από δωρεές και χορηγίες θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την κάλυψη ιατρικών εξόδων παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
«Ανέκαθεν ήθελα να συνεισφέρω στο ''Χαμόγελο του παιδιού''. Μέχρι σήμερα συγκινούμαι κάθε φορά που διαβάζω το γράμμα του μικρού Ανδρέα. Οταν αποφάσισα να πραγματοποιήσω αυτό το δύσκολο ταξίδι θέλησα να το κάνω για έναν καλό σκοπό.
Σε αυτή τη συγκυρία σκέφτομαι ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να σωθούν οργανισμοί σαν το ''Χαμόγελο'' οι οποίοι βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά που υποφέρουν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αγγελος Χριστοφίδης.
Η ιδέα του παράτολμου διάπλου του Αιγαίου ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όμως η υλοποίησή του δεν ήταν εύκολη. Ο 31χρονος Αγγελος Χριστοφίδης μελέτησε και την παραμικρή λεπτομέρεια πριν ξεκινήσει.
«Η αρχική ιδέα ήταν να φτάσω από την Ερέτρια στο Ηράκλειο με ένα φουσκωτό, όμως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο αφού η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη. Πέρυσι το καλοκαίρι αγόρασα το καγιάκ γιατί ήθελα να βρίσκομαι στη θάλασσα. Γνώριζα ότι ήταν παράλογο αλλά ήθελα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και τελικά κατάλαβα ότι ήταν εφικτό», λέει ο ίδιος.
Σε κάποια κομμάτια της διαδρομής θα τους ακολουθούν σκάφη υποστήριξης, ενώ μέσα στα καγιάκ υπάρχουν προμήθειες, ρουχισμός, φαρμακείο, σκηνή, μέσα ναυσιπλοΐας και σωστικά μέσα.
«Το ταξίδι μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 4.000 ευρώ ανά άτομο και υπολογίζω εάν καταφέρουμε και το ολοκληρώσουμε, μέσα στις τρεις εβδομάδες που έχουμε περιθώριο, να χρειαστούμε επιπλέον 1.000 ευρώ ο καθένας μας», συμπληρώνει ο Αγγελος Χριστοφίδης.
Οι δύο κωπηλάτες με αφετηρία την Ερέτρια θα διασχίσουν τις Κυκλάδες για να καταλήξουν στην Κρήτη
20 μίλια την ημέρα
«Υπάρχουν δυσκολίες στο συγκεκριμένο ταξίδι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερτιμήσουμε τις δυνάμεις μας. Θα προσπαθήσουμε να διανύουμε 20 περίπου μίλια την ημέρα και θα ξεκουραζόμαστε με ενδιάμεσες στάσεις. Ομως τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν υπάρχει θέληση και η προσπάθεια γίνεται για καλό σκοπό», συμπληρώνει ο Κώστας Μανατάκης.
Οι δύο αθλητές «συναντήθηκαν» τυχαία όταν ο Αγγελος Χριστοφίδης αναζητούσε στο Διαδίκτυο παρόμοια ταξίδια και ανακάλυψε ότι ο Κώστας Μανατάκης έχει διανύσει μέχρι και 800 μίλια, αφού από την Αλεξανδρούπολη κατέληξε στον Σχοινιά, με το καγιάκ.
«Μακάρι να γίνουν ανάλογες ενέργειες. Οχι απαραίτητα στη θάλασσα. Ο καθένας με τον τρόπο του, πρέπει να βοηθήσει έναν οργανισμό που προστατεύει εδώ και χρόνια τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», λένε οι κωπηλάτες.
Κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ«Παλεύουν για τα παιδιά μας»
 «Δύο φίλοι του συλλόγου κάνοντας το χόμπι τους παλεύουν για τα παιδιά μας. Ο αγώνας που θα δώσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους είναι ουσιαστικά ο αγώνας που δίνει καθημερινά το ''Χαμόγελο'' για να στηρίξει τα παιδιά», αναφέρει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Ο σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού τόσο το προσωπικό όσο και οι εγκαταστάσεις του που φιλοξενούνται τα παιδιά στηρίζονται στις προσφορές των πολιτών. «Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι πολύ άσχημη και οι ανάγκες αυξάνονται αφού καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα παιδιά που έχουν πρόβλημα.
Οι 4.000 εθελοντές που συνεισφέρουν πανελλαδικά δεν αρκούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να πληρωθεί. Οι δωρεές έχουν περιοριστεί και βέβαια υπάρχει παντελής έλλειψη κρατικών επιχορηγήσεων», προσθέτει. Παρ' όλες τις δυσκολίες, οι άνθρωποι που εργάζονται στον σύλλογο παραμένουν αισιόδοξοι. «Το ''Χαμόγελο'' δεν θα κλείσει αφού ο κόσμος κινητοποιήθηκε», καταλήγει.
Έθνος/Κλάρα Γενιτσαριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: