Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Α. Μακρυπίδης : «Χρειάζεται σοβαρός Αναπτυξιακός Προγραμματισμός για να καλυφθούν οι υστερήσεις στη Δυτ.Ελλάδα.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, όπου παρουσίασε τους στόχους, τον προγραμματισμό και τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας.
Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, μέλος της Επιτροπής, αφού καλωσόρισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Κατσιφάρα, είπε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί η κεντρική πολιτική σκηνή να στερήθηκε ένα άξιο και ικανό στέλεχος, κέρδισε όμως η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκει στο πρόσωπο του νέου Περιφερειάρχη έναν άξιο εκπρόσωπο, ένα ικανό στέλεχος που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της Περιφέρειας, όπως αποφάνθηκε και ο λαός στις τελευταίες εκλογές.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις μεγάλες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις και ανισότητες που παρουσιάζονται στην Δυτική Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεραστούν οι υστερήσεις, τόσο ανάμεσα στους τρεις Νομούς της Περιφέρειας όσο και με την Ανατολική Ελλάδα και τα μεγάλα Αστικά Κέντρα. «Δυστυχώς οι ανισομέρειες συνεχίζονται ακόμα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Δυτική Ελλάδα έχει μείνει εκτός Ενεργειακού Σχεδιασμού. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να αποτελέσουν τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας.», πρόσθεσε ο Βουλευτής.
Ο Βουλευτής στη συνέχεια υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστούν αυτές οι ανισότητες, ειδικά στην Αιτ/νία, είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών (π.χ. Δυτικός Άξονας), σε συνδυασμό όμως με τα παράλληλα οδικά έργα, όπως Αμβρακία- Άκτιο, Κουβαράς-Φυτείες-Αστακός-Κατούνα-Μύτικας, Αστακός-Πλατυγιάλι-Κεφαλόβρυσο, Αγρίνιο-Καρπενήσι, Ναύπακτος-Θέρμο, Παρατριχώνια Οδός κ.λ.π. «Ειδάλλως, αν προχωρήσουμε μόνο τους μεγάλους άξονες, τότε θα ωφεληθούν μόνο οι διερχόμενοι και όχι η τοπική οικονομία και κοινωνία», κατέληξε.
Επίσης, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές στον αγροτικό τομέα, για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις στις καλλιέργειες, που ακόμα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Ο Βουλευτής τόνισε ότι γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια στον Νομό Αιτ/νίας με δυναμικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες όπως Σπαράγγια, Δαμάσκηνα, Ρόδια, Ακτινίδια, αλλά πρόσθεσε ότι αυτές οι δραστηριότητες θα μείνουν μετέωρες εάν δεν εκσυγχρονιστούν τα αρδευτικά δίκτυα και δεν λυθούν τα προβλήματα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
Πάνω στο ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Οι αγρότες πρέπει να παραμείνουν στο χωράφι και στην παραγωγή. Για να γίνει αυτό είναι μονόδρομος οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, αν και η μεγάλη ηλικία μεγάλου αριθμού αγροτών, ο μικρός κλήρος που συνήθως διαθέτουν και τα πολλά χρόνια που χρειάζονται μέχρι να αποδώσουν οι νέες καλλιέργειες, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Για να μπουν οι αγρότες στην διαδικασία αυτή, πρέπει να νιώσουν ότι αξίζει τον κόπο. Τα Φωτοβολταϊκά πρέπει να παίξουν αυτόν ακριβώς τον ρόλο, του συμπληρωματικού εισοδήματος που θα είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για το εισόδημα των αγροτών. Γι’αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις άμεσα.»
Ειδική αναφορά έκανε ο Ανδρέας Μακρυπίδης στις δύο μεγάλες αναπτυξιακές Υποδομές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή την έκταση στο Αντίρριο και το Πλατυγιάλι Αστακού, που μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Ο Βουλευτής τόνισε ότι οι συγκεκριμένες υποδομές μπορούν να γίνουν ο αναπτυξιακός μοχλός τόσο της Περιφέρειας, όσο και της Αιτ/νίας. «Δεν πρέπει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον το Ελληνικό της Αττικής, ενώ κάλλιστα η έκταση στο Αντίρριο μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα και να γίνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ της Δυτικής Ελλάδας. Αντίστοιχα, είναι ακατανόητο, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ μέχρι σήμερα, αφού προσφέρει φτηνότερες και πιο ανταγωνιστικές λιμενικές υπηρεσίες. Στο σημείο αυτό είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες των Κυβερνήσεων», υπογράμμισε.
Επίσης, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό και με δίκαιο τρόπο τα αναπτυξιακά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.), οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο Νέος Επενδυτικός Νόμος. Υπογράμμισε ότι :«Όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα της Αιτ/νίας (14,771€) είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της Περιφ.Δυτικής Ελλάδας (16,271€), που με την σειρά της υπολείπεται του πανελλαδικού μέσου όρου (20,830€), τότε δεν δικαιολογείται ούτε ο Νομός Αιτ/νίας να έχει την μικρότερη απορρόφηση στο ΕΣΠΑ ανάμεσα στους τρεις Νομούς της Περιφέρειας, αλλά και το ΠΕΠ της Δυτικής Ελλάδας να έχει την μικρότερη απορρόφηση πανελλαδικά. Χρειάζεται σοβαρός αναπτυξιακός προγραμματισμός για να καλυφθούν οι υστερήσεις. Απαιτείται επίσπευση της έγκρισης των αιτήσεων και αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων.»
Για τον σκοπό αυτό, ο Βουλευτής κλείνοντας την τοποθέτηση του, επανέφερε την πρόταση που είχε διατυπώσει πρόσφατα με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, για τη διεξαγωγή Αναπτυξιακού Συνεδρίου στον νομό Αιτ/νίας στις αρχές καλοκαιριού, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Μάλιστα, ο Βουλευτής ενέταξε την πρόταση του, σε αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης στην Επιτροπή Περιφερειών, για διεξαγωγή Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το Φθινόπωρο του 2011. «Το συνέδριο στην Αιτ/νία μπορεί να αποτελέσει τμήμα και «πιλότο» για το συνολικό αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας, μέσα από προτάσεις για την πραγματική οικονομία.» κατέληξε ο Βουλευτής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παλαιότερα ας πούμε δεκαετία 60,
κυκλοφορούσε στις γειτονιές της Πάτρας κάποιος,
που φώναζε:

ένα και ένα κάνουν δύο,
ξερά σκατά στον τοίχο δεν κολλάνε.

Ανώνυμος είπε...

καλα αυτος δεν εχει καταλαβει τιποτε ακομη.
Κατσιφαραααα "ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"!!!!
ξυπναααααααααααααα