'' Ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο Αγρίνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 13 και 14 Μαΐου στο Αγρίνιο θα βρεθεί ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας, καλεσμένος σε εκδήλωση επιστημονικού ενδιαφέροντος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης μας. Στη γενέτειρά του ο κ. Καλαμίδας (έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Αγρίνιο) θα συνοδεύεται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, καθώς και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου.
 Αναμφισβήτητα αυτό που κατά γενική ομολογία λέγεται είναι ότι πριν καλά καλά αναλάβει τα ηνία, η νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου επιδεικνύει έντονη κινητικότητα και πολυσχιδή δράση. Δεν είναι και λίγο, όπως υπογραμμίζουν αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου, μόλις μέσα σε ένα μήνα να διοργανώνονται δύο τόσο σημαντικές εκδηλώσεις δίνοντας το παρόν στην πόλη μας η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  αλλά και οι αντίστοιχες του Αρείου Πάγου και των Δικαστικών λειτουργών της χώρας. Ευελπιστούμε ότι αμφότερες οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν σε πανηγυρικό κλίμα δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ για την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο. Οψόμεθα…''

Δυστυχώς δε μπορούμε να προσπεράσουμε αναρτήσεις σαν αυτές συναδελφικού Αγρινιώτικου blog, που βγάζουν  στην φόρα όλο το παρασκήνιο της ίδρυσης εφετείου στο Αγρίνιο, το ρόλο που έπαιξε στην γνωμοδότηση για την ίδρυση εφετείου  ο Αγρινιώτης, διορισμένος από το Υπουργικό Συμβούλιο, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το κράτος τόσο κατά την απόδοση όσο και την κατανομή της Δικαιοσύνης. 

Μια  πόλη που απέκτησε Πρωτοδικείο μόλις το 1934, που ουδέποτε είχε νομική παράδοση και δομές δικαιοσύνης, που εδώ και 35 χρόνια αγωνίζεται με το έτσι θέλω να φτιάξει εφετείο στο Αγρίνιο, ξαφνικά, χωρίς να έχει καμία αξιομνημόνευτη  νομική επιστημονική δραστηριότητα άρχισε  να κάνει δήθεν επιστημονικές εκδηλώσεις με σκοπό να αποδώσει τα εύσημα στους πρωταγωνιστές  της καταπάτησης των θεσμών και του τρόπου απονομής δικαιοσύνης και να κερδίσει τις εντυπώσεις αναγάγοντας τη γείτονα πόλη σε Μέκκα της Θέμιδος,  δένοντας παράλληλα την υπόθεση εφετείο  και αποθαρρύνοντας κάθε δικαία φωνή που υπερτονίζει τον θεσμικό εξευτελισμό και την απαράδεκτη παράκαμψη της πρωτεύουσας του νομού και πόλης με το πρώτο εφετείο στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Πραγματικά είναι πρόκληση σε περίοδο δημοσιονομικών περιστολών να ιδρύεται δεύτερο εφετείο στην ίδια περιφέρεια σε περιοχή που οι αποστάσεις μειώνονται με την δημιουργία των νέων οδικών αρτηριών, και εφόσον υφίστατο επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο, σε έδρα διάφορη της έδρας της περιφερειακής ενότητας, χρησιμοποιώντας ως  μόνο, αόριστο και αίολο επιχείρημα την ‘’καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης’’. 

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η προβλεπόμενη δαπάνη για το νέο εφετείο είναι μόλις 60.000 ευρώ (οι τύποι μας δουλεύουν κανονικά), το εφετείο θα εγκατασταθεί  άρον άρον στα λίγα τετραγωνικά του τρίτου ορόφου του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου Αγρινίου (οι Αγρινιώτες άδειασαν στα γρήγορα τον πάνω όροφο και στρίμωξαν όλες τις δικαστικές υπηρεσίες στους άλλους δύο) και φυσικά ούτε δικαστικοί υπάλληλοι υπάρχουν ούτε δικαστές να το επανδρώσουν. Δηλαδή, κάποιοι επιδιώκουν με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης δικαστηρίων να φτιάξουν ένα νέο δικαστήριο που θα απαρτίζεται από αποσπασμένους υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς των δικαστηρίων που αποσυμφορεί. 

Σκεφτείτε ότι η μισή και πλέον  Εφετειακή Δικαστική ύλη της χώρας μας εισάγεται στο εφετείο Αθηνών, ένα άλλο μεγάλο μέρος στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και οι κύριοι που φροντίζουν για την οργάνωση και την χωροταξική κατανομή των δικαστηρίων, φροντίζουν να φτιάξουν εφετείο στην ενδοχώρα της Αιτ/νίας αντί για δεύτερο εφετείο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει πραγματική και πιεστική ανάγκη.

Τέλος να επισημάνουμε  για να αντιληφθεί κανείς το γελοίο του πράγματος, ότι η δικαστική ύλη του πρωτοδικείου Αγρινίου είναι κατ’ ελάχιστον μεγαλύτερη του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου (πραγματικά αμελητέα) και ότι το υπουργείο,  έχοντας ήδη προχωρήσει σε κατάργηση ειρηνοδικείων, προτίθεται τα επόμενα δύο χρόνια να προβεί σε νέο  Καλλικράτη και στην Δικαιοσύνη, δηλαδή να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις  και  νέες καταργήσεις δικαστηρίων, παρά σε δημιουργία νέων όπως συμβαίνει στην περίπτωση αυτή.

Εκ της σύνταξης