Υστερεί σε ύψος η νέα γενιά. Aποκαλυπτική η μελέτη με τη συμμετοχή 1850 παιδιών στην περιοχή του Αγρινίου.
Όσοι προσήλθαν στο κέντρο του Αγρίνιου να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, θα διαπίστωσαν ότι το ύψος των παιδιών στα σχολεία που συμμετείχαν ήταν, εμφανώς, μικρότερο από αυτό που επικρατούσε, πριν μερικά χρόνια σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μαζικής συμμετοχής των σχολείων της περιοχής.
Μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει ότι κατά την περίοδο χρόνιας οικονομικής ύφεσης μιας χωράς, αλλά και κατά τη διάρκεια παρατεταμένου πολέμου ή αναταραχών, το μέσο ύψος των παιδιών κατά την ανάπτυξη μειώνεται, και το μέσο ύψος των ενηλίκων, συνολικά, μπορεί να μειωθεί έως 5 -7 πόντους σε σχέση με τον προηγούμενο μέσο όρο του πληθυσμού σε εποχές κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της έλλειψης θρεπτικού και ποιοτικού φαγητού που περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για ολοκληρωμένη ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία.
Σήμερα, ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την παιδική ανάπτυξη και την παιδική παχυσαρκία έχουν παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Διδακτορικής Μελέτης του υπ. Διδάκτορα Εφαρμοσμένης Διαιτολογιας Διατροφής και Επιστημονικού Συνεργάτη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής κ. Μπιρμπίλη Η. Εμμανουήλ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογιας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία του Ιπποκράτειου Ιδρύματος Αγρινίου, με στόχο την αξιολόγηση της παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά E' και ΣΤ' Δημοτικού, που εντάσσονταν στα πλαίσια Πανελλαδικού Ερευνητικού Έργου.
Η μελέτη εντάσσονταν σε πανελλαδικό πρόγραμμα που είχε την άδεια και εξουσιοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και στην περιοχή Αγρινίου, Νεαπόλεως, Καινουρίου και Παναιτωλίου, συμμετείχαν, στις μετρήσεις ΔΜΣ, ύψους και βάρους, παιδιά γεννημένα από το 1997 έως το 1999 (1850 παιδιά).
Η έρευνα ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2009, και ο μεγάλος όγκος των δεδομένων συνεχίζει να παρουσιάζει νέα αξιόλογα στοιχεία. Στα πλαίσια των στατιστικών αυτών αναλύσεων, ενδιαφέρον σημειώνει η κατανομή του μέσου ύψους για τα παιδιά του δημοτικού, στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου που παρομοιάζεται με αυτή που επικρατούσε την εικοσαετία μετά τη μεταπολεμική περίοδο στην περιοχή.
Το μέσο ύψος, για τα κορίτσια της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, έχει μειωθεί κατά 4,5 εκατοστά και το μέσο ύψος για τα αγόρια έχει μειωθεί κατά 2,7 εκατοστά, την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, τα κορίτσια αδιαθετούν κατά μέσο όρο 3 χρονιά πριν από την ηλικία που αδιαθέτησαν οι μητέρες τους και κατά 2 χρονιά πριν από το αναμενόμενο, με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης που ακολουθούν από την γέννηση τους. Όταν τα παραπάνω δεδομένα συγκριθούν με τα ευρήματα της μεταπτυχιακής ερευνητικής διατριβής του κ. Μπιρμπίλη, που πραγματοποιήθηκε από το 2003 έως το 2005 σε αλλά 800 παιδιά στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, υπό την αιγίδα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογιας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Σ.Ωνάση, τότε διαπιστώνεται ότι η στατιστική συσχέτιση μεταξύ χαμηλής ανάπτυξης στο ύψος, της πρώιμης ήβης στα κορίτσια, του χαμηλού επιπέδου συμμετοχής σε άσκηση, της υπεραπασχόλησης με την τηλεόραση και της παχυσαρκίας είναι πολύ μεγάλη.
Αυτό λοιπόν, που έδειξαν οι δυο μελέτες είναι ότι περίπου οκτώ χρόνιά πριν, τα παιδιά στο Αγρίνιο είχαν μεγαλύτερη ενασχόληση με τον αθλητισμό και δεν παρακολουθούσαν τηλεόραση όσο σήμερα, είχαν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κυρίως, είχαν αυξήσει το μέσο ύψος τους κατά 4,5 πόντους στο σύνολο αγοριών - κοριτσιών. Το συμπέρασμα είναι ότι, κυρίως στα κορίτσια η υπερενασχόληση με την τηλεόραση οδηγεί στην «ενήλικη πρώιμη συμπεριφορά » σε μικρή ηλικία, τα εμποδίζει στη συμμετοχή τους σε φυσική δραστηριότητα-άθληση, τα κατευθύνει σε επικίνδυνες πρακτικές (στερητικές δίαιτες) για διατήρηση ή απώλεια βάρους, έχοντας αποτέλεσμα την παχυσαρκία και κυρίως τη μείωση του μεγίστου ύψους που θα έπρεπε να αποκτήσουν μέχρι 18 χρονών, λόγω της επιτάχυνσης της πρώιμης ήβης και της επίδρασης της στην οστική ανάπτυξη των παιδιών. Ουσιαστικά, η παχυσαρκία και η παιδική «τεμπελιά», (το κλείσιμο καθημερινά στο σπίτι χωρίς αθλητισμό) οδηγούν τα παιδιά σε μια περίοδο παύσης της ανάπτυξης του ύψους που παρομοιάζεται με αυτή που βιώνουν σωματικά τα παιδιά σε έναν πόλεμο ή μετά από αυτόν, λόγω πείνας και ανέχειας.
Διεθνείς μελέτες των εταιριών παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας (FIGIJ & EURAPAG) έχουν δείξει ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας, χαμηλής φυσικής δραστηριότητας και πρώιμης ήβης στα κορίτσια είναι πολύ μεγάλη και έχει αντίκτυπο στο μέγιστο ύψος τους, από ότι φαίνεται όμως, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή έχει επίπτωση τελικά και στο μέγιστο ύψος των αγοριών, όπου προφανώς οι φυσιολογικές ορμονικές διεργασίες της ανάπτυξης επηρεάζονται αρνητικά από την απόκτηση υπερβολικού πάχους και βάρους (ποσοστό λιπώδους μάζας/σωματικο βάρος).
Ο κ. Μπιρμπίλης, λοιπόν, προτείνει, να πάψουμε να φερόμαστε στα παιδιά σαν σε μικρούς ενήλικες και να κάνουμε ό,τι περισσότερο, μπορούμε για να βοηθήσουμε και να παροτρύνουμε τη συμμετοχή τους, καθημερινά, σε αθλητικές δραστηριότητες χωρίς να τα φορτώνουμε με υπερβολικά μαθήματα και υποχρεώσεις, συνειδητοποιώντας όλοι ότι σωστό είναι να γυρίσουμε στην παλιά οικογενειακή μεσογειακή διατροφή. Σωστή μέριμνα, θα ήταν οι φορείς της περιοχής του Αγρινίου να δώσουν στα παιδιά όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορούν, για άθληση και δραστηριοποίηση, γιατί και οι δυο μελέτες του κ. Μπιρμπίλη, δυστυχώς, δείχνουν ότι δημιουργούμε στην περιοχή, μια γενιά οκνηρών μαθητών που θα εξελιχτούν σε παχύσαρκους ενήλικες, που τελικά το σώμα τους κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας δεν θα έχει εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότη τες που εκ φύσεως έχει, για να φτάσει στο γενετικά προγραμματισμένο ύψος που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, και αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στις καθημερινές διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες (άθληση-αναψυχή-fast.food κλπ) που τους επιβάλλει η τοπική κοινωνία και εκπαίδευση.
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά.
(πηγή: ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ)