Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ιερή αγανάκτηση

Εισήγηση Βασίλη Μπρούμα προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεσολογγίου
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε ζωτικά ζητήματα  που αφορούν τον Δήμο μας, επιβάλλεται, πρώτα απ’ όλα, να στείλουμε σαφές μήνυμα για το ποια είναι η θέληση, η βούληση του Μεσολογγίου απέναντι στην απροκάλυπτα  αντιμεσολογγίτικη, «σκανδαλώδη» και «εμπαθή» την χαρακτηρίζει ακόμη και ο κυβερνητικός δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης  που  μάλιστα  τον «εκνευρίζει», πολιτική της κυβέρνησης και του αγρινιώτικου καθεστώτος.
 Μπορούμε να προβάλουμε πειστικά ότι το Μεσολόγγι δεν έχει, και ότι εμείς δεν είμαστε μια ψοφοδεής, ολιγόψυχη, φοβιτσιάρα δημοτική ηγεσία; Ας αναρωτηθούμε κι ας προβληματιστούμε.
 Μπορούμε να πάρουμε και να δώσουμε στους  συνδημότες μας,  που βασανίζονται, θυμώνουν, αγανακτούν, ξεσηκώνονται και επιστρατεύονται πλέον στον διαρκή αγώνα, θάρρος, αισιοδοξία, πεποίθηση, πάθος, πίστη που να μας κάνει να ξεχνάμε τους συσχετισμούς και τις δυσκολίες; Κι αυτό σε συνθήκες γενικότερης κρίσης , που πέραν των άλλων δεινών, η κρίση αυτή έχει καταρρακώσει την εμπιστοσύνη προς την πόλη μας ακόμη και παραδοσιακών της φίλων;

Αξίζει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι δεν είναι η οικονομική κρίση και ο συσχετισμός  δυνάμεων από μόνες τους αιτίες των δεινών και του εξευτελισμού της πόλης μας από τους  καθεστωτικούς Αγρινιώτες και την κυβέρνηση. Πολιτικό πρόβλημα έχει η πόλη μας πρωτίστως. Πάσχει στον τρόπο που η μεσολογγίτικη ηγεσία διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, διεκδικώντας τα δίκαια και τα συμφέροντα της πόλης. Δεν είναι ώρα τώρα να αναφερθούμε στο «βρίσκουν και τα κάνουν». Και εν πάση περιπτώσει, γι’  αυτούς που λογαριάζουν διαρκώς τους συσχετισμούς δυνάμεων, δειλιάζουν  και οπισθοχωρούν, και γι’ αυτούς που διακατέχονται από την αίσθηση ότι έχουν την άνεση να εφαρμόζουν όσο αντιμεσολογγίτικες πολιτικές θέλουν επί ενός «ευνουχισμένου» πληθυσμού, ας αποτολμήσουμε να τους «ξεγυμνώσουμε» στην κεντρική πλατεία για να δούμε τη δύναμη που έχει καθένας από αυτούς, και να τους περιποιηθούμε κατάλληλα, με ένα «πολιτικό λιντσάρισμα», αναλόγως…
Ας μην γελιόμαστε και ας μην έχουμε αυταπάτες.  Καλούμαστε εκ των πραγμάτων σε μια σύγχρονη αντίσταση, άρνηση υποταγής και δημιουργία ενός παραδείγματος, π.χ.  για το Τ.Ε.Ι, για το Νοσοκομείο  - όλα τα θέματα της σημερινής ατζέντας, που θα λειτουργήσει ως οδηγός για τα υπόλοιπα, για τη συνέχεια, τώρα που συζητείται και ουσιαστικά χαράσσεται το μέλλον του δήμου μας και των δημοτών μα, για μας, χωρίς εμάς, έξω και μακριά από μας.
Να καταστήσουμε  σαφές προς κάθε κατεύθυνση, να βροντοφωνάξουμε, να δείξουμε ότι είναι τραγικά  εγκληματικό  σφάλμα  η στάση της Αθήνας απέναντι στο Μεσολόγγι. Ότι το Μεσολόγγι δεν είναι μικρό μέγεθος και οφείλουν να σεβαστούν τα δικαιώματα και τη θέλησή του. Να προβάλουμε τη συμμαχία με τους φίλους, τη Ναύπακτο ιδιαίτερα, ενδυναμώνοντάς τη στην πράξη.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια υστερικά εχθρική προς τα μεσολογγίτικα συμφέροντα πολιτική – με μια «αδίστακτη πολιτική συμμορία», που βασικά υπηρετεί ιδιοτελείς πολιτικούς και άλλους στόχους. Εξαπολύοντας διαρκώς  λυσσώδεις  και απαξιωτικές  συντονισμένες επιθέσεις κατά της πόλης μας, θέλουν να πιστεύουν ότι το Μεσολόγγι είναι ξοφλημένο.
Όσο η πόλη μας, ο δήμος μας παραμένει υποταγμένος στο καθεστώς – κεντρικό και περιφερειακό – τοπικό, οι λαίλαπες αντιμεσολογγίτικων μέτρων θα διαδέχονται η μία την άλλη. Καμία σοβαρότητα δεν έχουν οι ψεύτικες διαβεβαιώσεις τους. Αγανακτούμε πλέον για τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν στην εν ψυχρώ «εκτέλεση» του Μεσολογγίου, ανεγκέφαλοι κύκλοι της Αθήνας και του Αγρινίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα οι εκπρόσωποι του καθεστώτος εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το Μεσολόγγι, έχοντας αποδείξει για πολλοστή φορά ότι είναι εκπληκτικής θρασύτητας και έλλειψης στοιχειώδους πολιτικού φιλότιμου. Ότι έχουν ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο πολιτικής ανοχής των Μεσολογγιτών οι εκπρόσωποι του καθεστώτος του Αγρινίου, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την τρέχουσα κρίση, σύγχυση, αναμπουμπούλα και την αναξιότητα της παρούσας κυβέρνησης απαιτούν πλέον χωρίς ίχνος πολιτικής συστολής τα πάντα σε βάρος του Μεσολογγίου, και ό,τι αρπάξουν!
Όταν αυτό το σκυλολόι εμφανίζεται ενωμένο σαν γροθιά  βυσσοδομώντας εναντίον των δικαίων, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του Μεσολογγίου, «κατασπαράζοντάς» το, δεν έχουν νόημα ούτε καν οι καταγγελίες. Δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες «λεπτότητες» τα μέλη της κυβερνητικής – αγρινιώτικης πολιτικής συμμορίας. Αλλά με ποια λογική και ηθική να δεχόμαστε και να ανεχόμαστε πλέον, κρίση ξεκρίση, το Αγρίνιο πάνω από όλους να γίνεται συγκριτικά διαρκώς  ισχυρότερο στην Αιτωλοακαρνανία δια της αρπαγής; Δεκαετίες τώρα να ωφελείται πρωτίστως και υπεράνω όλων;  Από πού και ως πού η οικονομική και πολιτική ηγεμονία του Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία, που χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό έρεισμα θεωρούν τώρα το αδιανόητο ότι μπορεί να επεκταθεί και σε πολιτιστική και πνευματική, δίπλα ακριβώς και υπεράνω του Μεσολογγίου;  Το μόνο που καταφέρνουν φυσικά  με την πολιτική τους συμπεριφορά είναι να δηλητηριάζουν τις σχέσεις των πόλεων που συναπαρτίζουν την Αιτωλοακαρνανία, να δηλητηριάζουν τις σχέσεις των  Αιτωλών και Ακαρνάνων.   
Να συμπληρώσω εδώ και να επιστήσω την προσοχή του δημάρχου ιδιαίτερα , να μην ενεργεί με την αίσθηση ότι δίνει εξετάσεις απέναντί τους. Έχουν το απύθμενο θράσος, πέραν των άλλων, να μιλάνε για τοπικισμό αναφερόμενοι στο Μεσολόγγι, αυτοί που έχουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες του δικού τους άκρατου τοπικισμού. Οι νεόπλουτοι της παρακμής και της χυδαιότητας, άξεστοι, επιδειξιομανείς, μεγαλομανείς, προκλητικοί, χωρίς αρχές και όρια. Παραδίδουν και μαθήματα οι  αχρείοι.  
Οι δημότες που κινητοποιήθηκαν μέχρι τώρα, οι φορείς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, έδωσαν στην πόλη την εμπιστοσύνη που είχε χάσει μετά τις επιθέσεις καταρράκωσης του κύρους της. Χρειάζεται να σταθούμε σ’ αυτά  τα στοιχεία: η εμπιστοσύνη στην πόλη, η πανελλήνια και διεθνής εικόνα της, το κύρος της και ο σεβασμός απέναντί της είναι πρώτη προτεραιότητα, καθήκον και υποχρέωση δική μας να εργαστούμε οργανωμένα και μεθοδικά για να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν όπως πρέπει.
Να εστιάσουμε περισσότερο σε ζητήματα αρχών. Το καθοριστικό ζήτημα είναι πως το Μεσολόγγι είναι μια πρωτεύουσα της αξιοπρέπειας, των θεσμών, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της παιδείας, Ιερή Πόλη, παγκόσμιο σύμβολο της Ελευθερίας, και όχι μια τυχαία πόλη της επαρχίας που αντιδικεί με κάποια άλλη γειτονική της για λόγους εγωιστικούς και τοπικιστικούς. Και αν κάποιοι έχουν λόγους, αν η σημερινή παπανδρεϊκή Ελλάδα του Μνημονίου, δυστυχώς, έχει λόγους να αποσιωπά τις θυσίες των Μεσολογγιτών και θέλει να σβήσει από τη μνήμη των Ελλήνων ότι η Ελλάδα σώθηκε τότε χάρη στη μεσολογγίτικη αντίσταση και Έξοδο, εμείς έχουμε ιερή υποχρέωση να τους συνεφέρουμε και να τους το υπενθυμίζουμε.
Τα αίσχη που διαπράττουν σε βάρος του Μεσολογγίου το αγρινιώτικο καθεστώς και η κυβέρνηση, συνιστούν νομική και ηθική καταστροφή όχι για το Μεσολόγγι, αλλά για την ίδια την Ελλάδα. Συνιστούν αποκήρυξη της ελληνικής ιστορίας. Συνιστούν  εθνικό διασυρμό. Δεν είναι συμβατός με τις θεμελιώδεις αρχές της λογικής και του Δικαίου και τις αξίες του νομικού και πολιτικού πολιτισμού της Ελλάδας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος με τον οποίον εκτελούν εν ψυχρώ το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή του. Αυτή η εκτροπή της Ελλάδας από θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου που η ίδια είχε επιβάλει  μπορεί να επεκταθεί ραγδαία σε ακραία κακοήθεις πολιτικές ασθένειες…Πρόκειται για πολιτική τραγωδία και δραματική οπισθοχώρηση της αυτοσυνειδησίας της Ελλάδας, για δραματικό αυτοχειριασμό της.
Είναι σημαντικό η δική μας στάση, στάση του «όχι» της αξιοπρέπειας εκεί που πρέπει, εκπροσώπων, φορέων και δημοτικής ηγεσίας να μιλάει καθαρά στο κύριο χαρακτηριστικό της μεσολογγίτικης ταυτότητας, που είναι η άρνηση υποταγής σε συσχετισμούς και «κατακτητές», η άρνηση υποχώρησης σε ξένες προς  την πόλη πιέσεις.
Να δείξουμε με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση ότι η ιστορική, ιερή πόλη της χώρας οδηγείται εγκληματικά προς τον Καιάδα της απαξίωσης, της υποβάθμισης, της υπανάπτυξης και της καταστροφής.
Αναφορά τώρα στην ώρα των Μεσολογγιτών, όλων των δημοτών του διευρυμένου δήμου μας να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο. Οι Μεσολογγίτες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα διογκούμενα προβλήματα της καθημερινότητας, πράγματι παίρνουν παράλληλα την υπόθεση στα χέρια τους και αναλαμβάνουν δράση για τη διάσωση του τόπου,  κατανοώντας τώρα ξεκάθαρα, παρά τις συστηματικές προσπάθειες συσκότισης του καθεστώτος, τις αιτίες της δυστυχίας της μεγαλύτερης και μικρότερης πατρίδας, καθώς κανένας δεν έχει πειστεί ότι ο Δήμος μας γλίτωσε τα χειρότερα. Βλέπουμε την κατάσταση όχι μόνο να μην καλυτερεύει, αλλά να χειροτερεύει παραπέρα. Ε, λοιπόν, όχι, δεν θα τους αφήσουμε να ρημάξουν την περιοχή μας και τις ζωές μας!
Επίκληση και απάντηση: ο πατριωτισμός των Μεσολογγιτών. Ο πατριωτισμός των Μεσολογγιτών σήμερα δοκιμάζεται και επιβεβαιώνεται πρώτα και κύρια απέναντι στους επίδοξους νέους όσο και παλιούς «κατακτητές» της πόλης, τους αμετανόητους συνεργάτες τους κ.λ.π.
Με μάχες κερδίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων της πόλης μας και όχι με την υποταγή στις υπαγορεύσεις των επικυρίαρχων. Δεν μπορεί, δεν πρέπει να βρίσκει έδαφος στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας  των ανθρώπων αυτού εδώ του τόπου η παθητική αδρανοποίηση, η μοιρολατρία και η συσσώρευση ανήμπορης οργής. Να φθάσουμε ως τα άκρα  υπερασπιζόμενοι τα δίκαια, τα ιερά και όσια του Δήμου μας. Με πίστη, άρα αντοχή, υπομονή και επιμονή.
Παραπομπή σε δίκη – να δούμε σε ποιο δικαστήριο  - ιδίως όσων έχουν πιο άμεση προσωπική ευθύνη για την κατακρεούργηση θεσμικών δικαιωμάτων και την  αρπαγή των ανηκόντων  του Μεσολογγίου: Να ετοιμάσουμε σχετικούς φακέλους αναφορικά με τις έδρες που πρέπει θεσμικά να βρίσκονται στο Μεσολόγγι για το Επιμελητήριο, τις Διευθύνσεις, το ΚΤΕΛ, το Πανεπιστήμιο, το Εφετείο, κ.λ.π. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε επειγόντως και όσον αφορά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας για το Τ.Ε.Ι.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΓΕΤΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΚΕΠΤΕΤΕ ΚΑΛΗΝΥΚΑΤ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες γιατρέ αλλά με τον Πικατσού Δήμαρχο δεν θα γίνει τίποτα.
Κρίμα....

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ :

" Να προβάλουμε τη συμμαχία με τους φίλους, τη Ναύπακτο ιδιαίτερα, ενδυναμώνοντάς τη στην πράξη."

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΙ.

ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγρινιωτικος επεκτατισμος και φαταουλισμος, πρεπει να σταματησει.
Δειτε τι γινεται με την ΔΟΥ. Μια φορα ειπε το κρατος να τηρησει την νομιμοτητα, και ερχονται να τα κανουν σκ@τ@ παλι!

Μεσολογγι-Ναυπακτια Συμμαχια!
Μονο ετσι θα γινει αναχωμα στους αχρηστους βραχωριτες που νομιζουν οτι μετα το Αγρινιο ειναι το χαος!

ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ είπε...

Όπως καταδεικνύεται οι εχθρικές ενέργειες εις βάρος του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας έχουν ξεκινήσει από 16ετιας όταν για πρώτη φορά εξελέγη αιρετός Νομάρχης το κουνάβι από τα Ζμόλιανα και συνεχίστηκαν με Νομάρχη το κουνάβι από το Μπίτσοβο που τώρα το παίζει Υπερπεριφερειάρχης. Αυτά τα κουνάβια αφενός λόγω χωρικής προέλευσης και αφετέρου λόγω συμπλεγματικής ιδιοπαθούς ψυχοσύνθεσης, διεξήγαγαν λυσσαλέο πόλεμο ενάντια σε κάθε ανεξάρτητη περιοχή ή άνθρωπο που κατά την δική τους στρεβλή αντίληψη αποτελούσε οιονεί εχθρό. Σε αυτή τη διαστροφή τους είχαν συμπαραστάτες τους Βουλευτές της μείζονος περιοχής Αγρινίου με Πολιτική υποδομή το ΠΑΣΟΚ. Μπαίνει λοιπόν καθήκον σε όλους τους Ελεύθερους Ανθρώπους να μην ξαναψηφίσουν ποτέ υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ από όπου και αν προέρχεται.
ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
ΔΗΜΟΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

γιατρέ, ευτυχώσ που υπάρχει και η φωνή σου για να αφυπνίζει και να επιστρατεύει! ΣΥΝΕΧΙΣΕ....

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα με τον σχολιαστη 10.55 αλλα το προβλημα δεν ειναι μονο τα κναβια που αναφερει (εμπαθεις- αρωστοι Αντιμεσολογγιτες) αλλα οι πουλημενοι υποτακτικοι σ'αυτους Μεσολογγιτες